A The Mind Map Book előszavában megemlít az egyik szerző egy esetet, mikor egy kislánynál a valaha mért legalacsonyabb IQ-t regisztráltak egy adott iskolában. Miután megtanították, hogyan kell tanulni, meredeken emelkedett az IQ-ja, és végül évfolyamelsőként végzett az iskolában. Jó marketing duma - gondoltam. Nem mintha nem hinném el, nem vagyok eléggé szkeptikus típus, mindenestre kedvcsinálónak jó egy könyvhöz. Az, hogy könnyebben tudott utána tanulni, az számomra érthető, de hogy egy hónap alatt hogyan változott az IQ-ja, arra kíváncsi lennék. Nem hitetlenül, csak szimplán kíváncsi.

De másik két eset mely később jött elő a könyvben sokkal izgalmasabb. Az első egy autista gyerekről szól, aki már három és fél évesen teljesen élethű rajzokat készített, de a beszéddel problémái voltak. Terápiába vonták, és ahogy haladtak, egyre rosszabbul rajzolt. Arról nem írnak, hogy a beszédkészsége emellett mennyire fejlődött.

A másik eset egy kislányé, aki évről évre egyre rosszabbul tanult. Egy beszélgetés során elárulta, hogy egy dologban fejlődött csak: a jegyzetelésben. Ezen Buzan úr nagyon megdöbbent, és számomra is hátborzongató az üzenet. Ha egy olyan valakit, aki eleve mind map szerűen gondolkodik: színesen, kacskaringósan, képekben, stb. belekényszerítenek egy lineáris, unalmas tanulási módszertanba, jegyzetelésbe, az iszonyúan a kárára válik.

Tehát nem csak arról van szó, hogy segít az átlagos képességűeknek jobbá válni egy módszertan, hanem arról is, hogy a jelenleg széleskörűen használt módszertan a másként gondolkodókat lebénítja. Ez most így leírva nyilvánvalónak tűnik, de elsőre nagy felfedezés erejével hatott rám.

Egyébként az előadásban Makány Tamás által mutatott ábra a diszlexiások eredményeiről nagyon hasonló dologról árulkodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://konnektor.blog.hu/api/trackback/id/tr171749666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása